Kako zainteresirati dijete za vježbanje?

Ljudi me često pitaju kako zainteresirati dijete za vježbanje yoge?

Poznato je da djeca imitiraju odrasle i promatraju što mi radimo i još više kako mi radimo, pa ako ih radimo stvari s veseljem i oni se zainteresiraju.  Moja tri sina Petar (21), Kristian (19) i Vatroslav (10) rano su počeli vježbati yogu upravo gledajući mene i svog tatu kako redovito i s uživanjem vježbamo.

Iako im danas yoga nije prvi odabir tjelesne aktivnosti dopunjavaju svoje sportske aktivnosti asanama koje su učili i vježbali od malena, a leđa i kralježnice su im ravne i zdrave. U mlađoj dobi 3 do 6 godina preporučljivo vježbati s djecom, oni vas imitiraju i to je kvalitetno vrijeme koje ćete zajedno provesti, a i vi ćete imati velike koristi od izvođenja yoga pozicija.

Asane (yoga vježbe ili pozicije) imaju i slikovite nazive; kobra, pas koji gleda prema dolje, pas koji gleda prema gore ili dolje, golub, zec, kornjača, drvo, brod, luk… što njihov oblik i slikovito prikazuje te je djetetu lakše poistovjetiti se s pozicijom tijela i izvesti ju s veseljem. Vježbanje djece u grupi može se provoditi kroz igru odnosno priču, može se opisati određena asana – Npr. Vrksasana (značenje na sanskrtu je drvo) – sada si veliko drvo koje raste iz zemlje, tvoje stopalo je korijen koji je čvrsto povezan sa zemljom,pokušaj raširiti prste na podu, a tijelo se isteže prema suncu i raste kao trup drveta, pritom su ramena opuštena kao da na njima sjede ptice, zatim podigni ruke i raširi ih kao krošnju… Zbog opsega pažnje mlađe dobi satovi traju do 45 minuta. Ukoliko odlučite vježbati s djetetom kod kuće nemojte se ograničavati vremenom, neka traje dok se oboje zabavljate.

Kako djeca rastu potreba za pravilnim vježbanjem još je veća. Tada im već možemo i objasniti zašto je dobro raditi yogu i kako asana utječe na njih.

Ukoliko se želite uključiti u vježbanje hot yoge s djetetom najbolje je početi sa 12 godina kada su djeca već dovoljno velika da im 75 minuta koncentracije nije previše.

Ako želite unaprijediti svoje fizičko i psihičko zdravlja, ili imate bilo kakvih pitanja, slobodno me nazovite na moj broj mobitela 095 5763 818