Pobijedite bolove u leđima i kralježnici

Današnji način života u kojem dosta sjedimo često nas nagradi bolovima u leđima i deformacijama kralježnice. Tome ima lijeka!

Uz brojne druge dobrobiti yoge jedna od važnih zadaća je održavanje kralježnice zdravom i u punoj funkciji. Asane pokreću kralježnicu u svim smjerovima, naprijed, nazad, lijevo, desno te ju zaokreću oko njene osi u lijevo i u desno djelomično ili cijelu. Na taj način ne samo da kralježnica ostaje zdrava, živci koji izlaze iz leđne moždine funkcionalni, nego se jačaju i istežu svi leđni mišići i općenito mišići trupa. Redovitim vježbanjem postepeno se popravlja krivo držanje, sprečavaju ili smanjuju već postojeće deformacije kralježnice, a takođe vježbanje yoge je i vrlo zabavno.
Ukoliko nemate vremena uključiti se u grupno vježbanje yoge ove tri jednostavne asane možete izvoditi i kod kuće.

Niska kobra
Legnite na trbuh, dlanove postavite na pod u ravnini s prsima, stisnite mišiće stražnjice i spojite pete. Na udah podignite tijelo prema gore. Zadržite 5 do 10 udaha i ponovimo 2 do 4 puta.
Kobra jača mišiće leđa i povećava fleksibilnost kralježnice, sprečava bolove u donjem dijelu leđa. Rješava probleme s mjesečnicom, neredovitost i bolove, poboljšava rad jetre i gušterače. Jača rameni obruč i učvršćuje nadlaktice. Osim toga kobra potiče optimizam i dobro raspoloženje.

Pozicija djeteta
Kleknite na koljena, sjednite na pete, čelo položimo na pod a ruke uz tijelo ili ako vam je lakse ispružimo ruke naprijed.
Zadržimo 10 udaha i izdaha, s koncentracijom na širenje rebrenog obruča kod udaha.
Ova pozicija isteže kralježnicu i leđne mišiće, povećava fleksibilnost kukova, skočnih zglobova i stopala. Izvrsna je protiv nesanice. I iako izgleda jednostavno lagana je samo ako ste fleksibilni kao dijete.

Rotacija kralježnice u ležanju na leđima
Legnite na leđa, noge skvrčene a stopala su na podu, raširite ruke u širini ramena. Koljena položite na pod u desnu stranu a glavu okrenite na lijevo, zadržite 10 udaha i izdaha pa promijenite stranu.
Rotacija kralježnice oko svoje osi poboljšava protok živčanih impulsa iz leđne moždine prema tijelu, isteže leđne i trbušne mišiće te mišiće stražnjice, detoksificira tijelo i podiže energiju.

Ukoliko želite više informacija kako biti u formi i tjelesno i psihički, te  se uključiti i u vježbanje Hot yoge, javite se na moj broj telefona 095 576 3818.