Zašto je istezanje važno i kako povećati pokretljivost tijela – drugi dio?

U prošlom ste blogu mogli pročitati zašto je istezanje važno za nas, no često ne znamo kako početi vježbati pokretljivost i još važnije što ju ograničava?

To su dvije stvari:

Vezivno tkivo i stanice koje povezuju mišićna vlakna zajedno, obavijaju ih i povezuju sa ostalim organima. U njih spadaju tetive, ligamenti i mišićne fascije.
Tetive povezuju mišiće s kostima i omogućavaju nam finu motornu koordinaciju kao npr hodanje, sviranje klavira isl. One same po sebi nisu istezljive, ukoliko se istegnu preko samo 4% mogu puknuti ili oštetiti se te izgubiti svoju funkciju.

Ligamenti povezuju kost s kosti i takode nisu istezljive ništa više od tetiva. One zapravo igraju važnu ulogu u ograničavanju pokretljivosti i time štite zglobove od ozljeda.

Mišićne fascije dijele individualna mišićna vlakna i povezuje ih u radnu jedinicu. One čine oko 30%  ukupne mišićne mase, te čine oko 40% mišičnog otpora u kretanju. Fascije se mogu i trebaju istezati te se time može povećati ukupna istezljivost određenog dijela tijela

Druga komponenta koja ograničava istazanje su  refleks na istezanje i RECIPROČNA INERVACIJA funkcije autonomnog (nevoljnog) živčanog sistema.

To su živčani mehanizmi koji omogućavaju našim mišićima da se istegnu i opuste.

Refleks na istezanje javlja se ukoliko mišić prenaglo ili previše istegnemo, tada živčana vlakna šalju SOS signaL, aktivira se refleksni luk i mišić se kontrahira da bi se zaštitio od preistezanja i povrede.

Recipročna inervacija je mehanizam koji omogućuje grupi mišića da se opusti i istegne. Kada npr. idemo u nagib naprijed određeni mišići na prednjoj strani tijela se kontrahiraju (agonisti) i povlaće u nagib, a mišići na stražnoj strani (antagonisti) opuštanjem  i istezanjem dopuštaju  nagib naprijed.

Yoga utječe na obje gore navedene komponente i zato je izrazito efikasna metoda za povećavanje fleksibilnosti. Moderna znanost takođe istražuje načine povećanja fleksibilnosti, te se u svojim zaključcima poklapa s drevnim yogijskim; ono što najviše utječe na našu pokretljivost i istezljivost nije tijelo nego um tj. naš živčani sistem.

Uključite se u vježbanje Hot yoge  i poboljšajte ne samo fleksibilnost, već i snagu, izdržljivost i ravnotežu.