Zašto je istezanje važno i kako povećati pokretljivost tijela – prvi dio?

Prva percepcija dobrobiti yoge kod mnogih je povećanje fleksibilnosti i pokretljivosti tijela.
To je točno iako yogom uz fleksibilnost razvijamo i snagu, izdržljivost i ravnotežu te postižemo  mnoge druge dobrobiti. Poznato je takođe da se i fleksibilnost smanjuje kako starimo čak i ako redovito vježbamo, a pogotovo ako vodimo sjedalački život i uopće se ne krećemo. To se dešava zbog dehidracije tkiva i od djetinjstva pa do odrasle dobi izgubimo oko 15% vode iz tkiva koje postaje kruće i sklonije ozljedama.

Starenjem se i elastične mišićne niti spajaju međusobno, ispunjavaju kolagenskim vezivnim tkivom i postaju sve manje gibljive. Istezanjem se proces dehidracije tkiva jako usporava jer se stimulira unutrašnje podmazivanje, a isto tako rasteže povezana mišićna vlakna i omogućuje izgradnju zdrave paralelne stanične strukture. Neke od dobrobiti istezanja su: podmazivanje zglobova, pojačana sposobnost ozdravljena i oporavka, bolja cirkulacija krvi i limfe, i naravno povećana mobilnost i  lakoća kretanja.

Zaključak je dakle da bi ostali što duže mladi potrebno je istezati se da bi zadržali fleksibilnost tj. pokretljivost tijela.

Pitanje je kako zadržati i povećati fleksibilnost i u odrasloj dobi?

Da bi na njega odgovorili potrebno je razumjeti što sve istežemo kada se istežemo.

Mišična vlakna naravno, a ona su sama po sebi jako istezljiva i mogu se rastegnuti i do 150% svoje dužine u mirovanju prije nego puknu. Ta rastezljivost sama po sebi bila bi dovoljna za izvođenje najkompliciranijih asana (yoga položaja), tako da možemo zaključiti da mišična vlakna ne ograničavaju fleksibilnost.

Što onda ograničava pokretljivost?  Odgovor na to pitanje potražite u našem slijedećem blogu.